Aranızda "phubbing" terimini duyanlarınız olmuştur. Kısaca tanımlarsak; her fırsatta akıllı telefonunuzun ekranına bakıyor ve karşınızdaki kişiyi ihmal ediyorsanız buna phubbing diyoruz. Sözcük bilimi tarafından bakacak olursak "phone" ve "snubbing", yani "telefon" ve "küçük görme" terimlerinin birleşmesinden meydana geliyor.
Akıllı olmadan önce telefonlar sadece SMS veya çağrı sesi duyulduğunda ceplerden çıkarılıp bakılırken, artık elden düşmüyorlar. Çünkü elden düşmemesi için o kadar çok sebep var ki: internette gezinme, oyunlar, sosyal platformlar...
Modern zamanın en önemli hastalıklarından biri olarak kabul edilen phubbinge sahip kişiler, cep telefonsuz kendini kaybolmuş hisseder.
Kişi teknolojik anlamda sosyalleşirken aslında gerçek hayatta asosyalleşiyor, değerlerini kaybediyor. Bir akşam yemeğinde, sinemada, toplantıda veya çay molasında el sürekli telefona gidiyorsa, çevrenizle ve doğayla iletişim halinde değilsiniz demektir. Sürekli birileri ile yazışırken yani internet ortamında kaplan olunabilirken, gerçek hayatta yanınızdaki insanla konuşacak konu bulmakta zorlanıyorsunuz. Veya karşınızdaki insan bir şeyler anlatırken aslında kafanız onda olmaz, instagram fotoğrafınız kaç like almış, retweet var mı, facebook duvarında milletin gereksiz fotolarını merak eder durumdasınız. Karşınızdakinin farkına varmadığını sanarak başınızı sallar, anlamadığınız şeye "hıhı" falan dersiniz.
Bazen de sosyal bir şeyler yapmak isterseniz ama arkadaşlarınızı teknolojiden uzaklaştıramazsınız. Hep meşguldürler.
Bazen de sosyal bir şeyler yapmak isterseniz ama arkadaşlarınızı teknolojiden uzaklaştıramazsınız. Hep meşguldürler.
Siz de aşağıdaki soruların çoğuna evet diyorsanız phubbing tehlikesi ile karşı karşıyasınız:
- Zaman ve mekanı önemsemeden eliniz sürekli cep telefonuna gidiyor mu?
- Telefonsuz kendinizi çok eksik hissediyor musunuz?
- Biriyle otururken dahi gözünüz sürekli masadaki telefona kayıyor mu?
- Sabah uyandığınızda aklınıza ilk olarak telefonunuz mu geliyor ?
- Geceyarısı gelen -şirket mailleri de olabilir- maillere bile hemen bakma ihtiyacı duyuyor musunuz?
- Sosyal medyada bir şey paylaştığınızda her 3-5 dakikada bir, takip edenlerinizin ilgisini kontrol ediyor musunuz?
- Anne-babanızdan "oğleum/kızım artık yeter, bırak şu telefonu" fırçasını yiyor musunuz :)
Yurtdışına çıktığınızda(özellikle Avrupa) bu hastalığın bizimki kadar yaygın olmadığını görebilirsiniz. Burdaki insanlar, konuşmayı, iletişim kurmayı, anın tadını çıkarmayı ve çevre edinmeyi tercih ediyor.
Muhtemelen ilerde, bu belayla savaşmak için çözümler araştırılacaktır. Mesela kullanım oranınızı kontrol eden uygulamalar indirilebilir. Molalarda kimsenin telefonunu yanına almaması kuralı koyulabilir. Telefonu ilk kullanan hesabı ödeyebilir.
Ya da daha eğlenceli bir şey yapın. Dünya çapında phubbing e savaş açan Stop Phubbing Campaign Group a ait http://stopphubbing.com/ sitesinde, phubbing yapan arkadaşınızın fotosunu çekip koyun ve paylaşın :)
© 2014 masumrobot.com
molalarda kimsenin yanına telefonu almaması kuralı koyarsak, şöyle olur: kimse molaya çıkmaz :)
YanıtlaSilherkes yerinde oturup clash of clan oynar :)
aslında iyi fikir belli bir süre deneme ile başarı yakalanabilir.
Şu clash of clan oyunu tam bir bela olmuş. Her yerde karşımıza çıkıyor. Ama o olmasa başka bir şey bulunurdu zaten. O el telefona gidecek:)
SilInsan elestirse de malesef tenkit ve taklit denklemi her input icin hep dogru sonucu veriyor sanirim :)
YanıtlaSilÖzellikle bu konuda değil mi:)
Sil